Menu

21 - 27 Αυγούστου 2022

Άγιος Κήρυκος Ικαρίας - Φούρνοι - Αγαθονήσι - Πυθαγόρειο Σάμου - Βαθυ Σάμου

Τελετή Λήξης Aegean Regatta 2022 στη Σάμο και ανακοίνωση της διαδρομής για το 2023

Το Σάββατο 27 Αυγούστου έλαβε χώρα η τελετή λήξης του «Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα του Αιγαίου “AEGEAN REGATTA 2022”» στη Σάμο, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και διοργανωτή – όμιλο το Ναυτικό Όμιλο Σάμου.

Η τελετή εκκίνησε με τη βράβευση των νικητών για τις τελευταίες ιστιοδρομίες και το την επίδοση αυτών στο σύνολο του αγώνα αλλά και τιμητικές διακρίσεις στον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιο Στάντζο και τον Προϊστάμενο του Λιμεναρχείου Σάμου κ. Δημήτριο Τσινιά.

Στην τελετή λήξης παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πανουράκης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Άννυ Ανδρεάδου, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Στάντζος. Ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Δημήτριος Τσινιάς, η Αντιδήμαρχοι κα Δέσποινα Κάιλα και ο κος Κώστας Βογιατζής καθώς επίσης και ο Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος ΜΧ Νικόλαος Γκρέτσας, η Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ και ο Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Ανατολικής Σάμου κος Γεώργιος Κολλάρος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορευτικό δρώμενο από πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές του Δήμου Ανατολικής Σάμου και συναυλία από το συγκρότημα grammofono.

Πολλές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες, τους μόνιμους κατοίκους και τους των νησιών μας όπως επίσης και στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιο Οικονόμου και τον Διοικητή Υποστρατηγό Μιχαήλ Κλούβα, Διοικητή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΓΕΘΑ για την πόντιση ναυδέτων στο Αγαθονήσι, παρέμβαση για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του ναυταθλητισμού, στον Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη προϊστάμενο των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λέσβου και Σάμου - Ικαρίας για την ειδική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου υπό την Αρχαιολόγο κα Μαρία Σταθακίου σε πάνω από 100 ιστιοπλόους, στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που στάθηκαν δίπλα μας για μια άριστη διοργάνωση.

Η φετινή διοργάνωση της Aegean Regatta 2022 έδωσε τη δυνατότητα της επίσκεψης στο πλαίσιο αυτής σε δύο ακριτικά νησιά του Αιγαίου για πρώτη φορά, τους Φούρνους και το Αγαθονήσι. 57 σκάφη με πολυπληθή πληρώματα, 370 συμμετέχοντες και 30 μέλη επιτροπής αντιμετωπίζοντας πρωτοφανή νηνεμία και ξεκινώντας από τον Ικάριο Πέλαγος οδηγήθηκαν στους Φούρνους, το Αγαθονήσι και κατέληξαν στο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Έργα υποδομής πραγματοποιήθηκαν στο Αγαθονήσι με την πόντιση ναυδέτων και την εξασφάλιση θέσεων πρόσδεσης για τον ελλιμενισμό ιστιοπλοϊκών σκαφών και σκαφών αναψυχής καθώς και μονάδες αφαλάτωσης μικρής κλίμακας – Water Kiosks σε Ικαρία και Φούρνους, που φέρουν μηνύματα για την εξοικονόμηση του νερού.

Η Aegean Regatta κάθε χρόνο εξελίσσεται και ανοίγει τα πανιά της για το 2023 με εκκίνηση από τη Μύρινα της Λήμνου και νησιά – σταθμούς τη Λέσβο, τα Ψαρρά, τις Οινούσσες και τελετή λήξης στη Χίο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ξενάγηση για τους ιστιοπλόους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη και της Οργανωτικής Επιτροπής της Aegean Regatta 2022 και με την πολύτιμη συμβολή και μέριμνα του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και Σάμου - Ικαρίας Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη οργανώθηκε χθες Πέμπτη 25 Αυγούστου ειδική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, για τα μέλη των πληρωμάτων της διοργάνωσης.

Στις ξεναγήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αρχαιολόγο κα Μαρία Σταθακίου, μετείχαν πάνω από 100 ιστιοπλόοι, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τα σπουδαία ευρήματα και εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Διαβάστε περισσότερα...

2η Ιστιοδρομία στο Αγαθονήσι και ούριοι άνεμοι στην 3η Ιστιοδρομία προς τη Σάμο

Την Τρίτη 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η 2η Ιστιοδρομία από τους Φούρνους με κατεύθυνση το Αγαθονήσι.

Στο νησί, κάτοικοι και επισκέπτες υποδέχθηκαν τα πληρώματα των ιστιοπλοϊκών σκαφών με θέρμη και ενθουσιασμό με μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που αναδείκνυε την τοπική παράδοση των Αγαθονησιωτών, τη φιλοξενία τους και τον πολιτισμό τους. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Aegean Regatta, που το Αγαθονήσι – όπως και οι Φούρνοι – αποτελούν σταθμό στο πλαίσιο του αγώνα, γεμίζοντας με νέες εμπειρίες στα πληρώματα και σκάφη των διαγωνζομένων, αλλά κυρίως στους κατοίκους των μικρών ακριτικών νησιών που ήρθαν σε επαφή με τη μεγαλύτερη διοργάνωση του είδους αυτού στο Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα...