TIME UNTIL RACE START:
Days
Hours
Minutes

Αρχίζει το…ματς!

Μια σπουδαία αθλητική διοργάνωση ανοίγει σήμερα τα πανιά της από το λιμάνι της Μυτιλήνης και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 25 Αυγούστου, όταν τα τελευταία ιστιοπλοϊκά σκάφη μπουν στο αντίστοιχο λιμάνι της Σκοπέλου. Ο λόγος για τους 7ους διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης που διοργανώνει το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ και τον Λεσβιακό Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Μάλιστα, παρά τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, ο αριθμός συμμετοχών έφτασε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά ύψη, παρόμοια με της πρώτης διοργάνωσης του 2001: συνολικά 73 σκάφη (31 στην κατηγορία ORC και 42 στην κατηγορία IMS) από 8 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρωσία, Γερμανία και Ρουμανία) θα πάρουν εκκίνηση σήμερα το πρωϊ, στις 10 π.μ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα τερματίσουν στο αντίστοιχο του Μολύβου αφού πρώτα διανύσουν απόσταση 31 ναυτικών μιλίων.

Ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλης Παυλίδης βρέθηκε στην Λέσβο με σκοπό να κηρύξει και επίσημα την έναρξη των Αγώνων και σχολίασε σχετικά: «Ο σκοπός των Ζ’ διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων ανοικτής θάλασσας, είναι τριπλός: Η καλλιέργεια του ναυταθλητισμού που συμβάλει στο να προσελκύσει τα παιδιά των νησιωτών στην θάλασσα, η συμπλήρωση της αθλητικής δραστηριότητας στο Ανατολικό Αιγαίο εμπλουτισμένη με έντονο πολιστικό χαρακτήρα και η προσφορά στους αθλητές της ευκαιρίας για άμιλλα και σε εμάς τους νησιώτες της προσφοράς φιλοξενίας. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα η κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων, αλλά και των εθελοντών που δίνουν αφιλοκερδώς το παρόν, όπως επίσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, αλλά και της κρατικής μηχανής, γενικότερα. Των Υπουργείων Αιγαίου, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Αθλητισμού, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η 7η Ρεγκάτα γίνεται η σταθερή βάση για την δημιουργία της όγδοης την επόμενη χρονιά…».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας, Γιώργος Συκάρης, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου αποδεικνύεται ότι υπάρχει ενεργή ιστιοπλοϊα ανοικτής θάλασσας και αυτό αποδεικνύεται από τις συμμετοχές των τοπικών και ξένων σκαφών, αλλά κυρίως από τις άψογες διοργανώσεις που φέρνουν σε πέρας οι μέχρι πρότινος άπειροι όμιλοι του ανατολικού Αιγαίου. Συγχαρητήρια για τον ΛΟΙΑΘ για την άψογη διοργάνωση».

Ο πρόεδρος του Λεσβιακού Ομίλου Ιστιοπλοϊας ανοικτής θάλασσας, Γιάννης Μπαλμπακάκης, πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, διότι χωρίς αυτούς ελάχιστα θα ήταν κατορθωτά. Οι αγώνες αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών».

Στο περιθώριο των παράπλευρων εκδηλώσεων για την 7η ρεγκάτα Αιγαίου, διοργανώθηκε μία που αξίζει πραγματικά ιδιαίτερης αναφοράς: ο κυβερνήτης του σκάφους «Ερυτος ΙΙ», Κώστας Μάνθος και το πλήρωμά του, φιλοξένησαν χθες στο κατάστρωμα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες του ιδρύματος «Κυψέλη» και τους έδειξαν τις βασικές ιστιοπλοϊκές αρχές παράλληλα με ένα μίνι ταξίδι γύρω από το λιμάνι, με την υποστήριξη της Cosmote, που αποτελεί τον βασικό χορηγό των αγώνων, μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την ΕΡΤ.

Η υποδιευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Cosmote, Σταυρούλα Αγγελοπούλου, τόνισε: «Θελήσαμε να μοιραστούμε -ειδικά με παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες- την χαρά της θάλασσας και του αθλητισμού και να τους μάθουμε τα μυστικά της ιστιοπλοϊας. Τους δώσαμε κάτι απλό και συνηθισμένο για εμάς, αλλά για τα ίδια ήταν ξεχωριστή στιγμή, ενθουσιάστηκαν. Η Cosmote στηρίζει με συνέπεια αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά δεν παύει να ευαισθητοποιείται κοινωνικά».

Η εκπρόσωπος της «Κυψέλης», Ευτυχία Λούκου, συμπλήρωσε: «Τέτοιες εκδηλώσεις μόνο καλό κάνουν στα παιδιά. Τους χάρισαν μια φανταστική και πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία είχε διττό χαρακτήρα: εκπαιδευτικό μεν, που παράλληλα τόνωσε ιδιαίτερα την ψυχολογία τους. Ευχαριστούμε την Cosmote που μας έχει στηρίξει και στο παρελθόν και φυσικά τον κυβερνήτη Κώστα Μάνθο και το πλήρωμά του που μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν με ιδιαίτερη ασφάλεια για τα παιδιά».

Την χθεσινή επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων, ακολούθησε συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Οδυσσέα Τσάκαλο και την Βασιλική Καρακώστα, στο κατάμεστο λιμάνι της Μυτιλήνης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Facebook
X
Threads