TIME UNTIL RACE START:
Days
Hours
Minutes

Πληροφορίες για τη Λέσβο και παράλληλες εκδηλώσεις

Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο, ένα απέραντο γεωπάρκο που αναγνωρίσθηκε από την UNESCO το Σεπτέμβριο 2012! Είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας τα αρώματα, το φως, την απέραντη ιστορία, τον πολιτισμό και τη μοναδική και παρθένα φύση της Λέσβου. Από τους υγροτόπους που μελετούσε κάποτε ο Αριστοτέλης και δημιούργησε τα θεμέλια της Βιολογίας και της Επιστημονικής Μεθοδολογίας, τον απέραντο ελαιώνα του με τα πάνω από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, μέχρι το μοναδικό απολιθωμένο δάσος που δεσπόζει στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης το οποίο έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης», ηλικίας άνω των 20 εκατομμυρίων ετών.

Η Λέσβος χάραξε, παγκόσμια, δρόμους στην ποίηση με την Σαπφώ και τον Αλκαίο, στη μουσική και στην τραγωδία με τον κιθαρωδό Αρίωνα και τον Τέρπανδρο, στη φιλοσοφία με τον Πιττακό, στην επιστήμη με τον Αριστοτέλη και τον μαθητή του Θεόφραστο, που έθεσαν τις μεθοδολογικές αρχές της επιστήμης μελετώντας τον Κόλπο Καλλονής. Στη Λέσβο λειτούργησαν επί Οθωμανοκρατίας τα πρώτα σχολεία ανδρών (1526 στην Ιερά Μονή Λειμώνος αλλά και το πρώτο, πανευρωπαϊκά, σχολείο γυναικών στα 1530 στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρσινιωτίσης). Η προτεραιότητα στην εκπαίδευση της κοινωνίας του νησιού αποτυπώνεται στα μνημειώδη σχολικά αρχιτεκτονήματα που κοσμούν τις πόλεις της. Η «Λεσβιακή Άνοιξη» δίνει στα νεότερα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες πολλούς σπουδαίους συγγραφείς και διανοητές: Βερναρδάκης, Κόντος, Εφταλιώτης, Μυριβήλης, Βενέζης, Πανσέληνος, Θεοφίλου, Δαράκη, με κορυφαίο το Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη). Στην τέχνη μετρά τον Ιακωβίδη, τον Θεόφιλο, τον Στρατή Τεριάντ, τον Κατακουζινό κ.ά.

Ιδανικός και ιδιαίτερος θρησκευτικός προορισμός- ένας «πρέπει» προορισμός για ανθρώπους που αναζητούν να γνωρίσουν την ορθόδοξη πίστη και τις παραδόσεις, τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο μέσω της τέχνης, των μαρμάρων γλυπτών, των ξυλογλυπτών, των ψηφιδωτών, της αγιογραφίας και της μουσειογραφίας. Στη Λέσβο, οι τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος, πέραν της θρησκευτικής σημασίας τους για τους πιστούς, αποτελούν μνημεία υψηλής αισθητικής αξίας, μνημεία που συνδέονται με την ιστορία του τόπου και τον πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας, μνημεία που βρίσκονται σε αρμονική σχέση με το ελκυστικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Λέσβος φημίζεται για την εκπληκτική γαστρονομία της! Στη Λέσβο παράγονται μοναδικά προϊόντα όπως, η σαρδέλα και τα οστρακοειδή του Κόλπου Καλλονής, ιδιαίτερα γαλακτοκομικά προϊόντα, ξεχωριστό ελαιόλαδο, ούζο, τσίπουρο και κρασιά από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, βότανα, ανθόνερο, προϊόντα των εσπεριδοειδών. Απολαύστε την πλούσια γαστρονομία της Λέσβου με τα χειροποίητα προϊόντα και εδέσματα όπως τραχανά, βράσμα από σύκο, κριθαράκι, χάχλες, λαδοτύρι, φέτα, κολοκυθολούλουδα γεμιστά, δίπλες, γλυκά του κουταλιού και άλλα πολλά, προσφέροντας αξέχαστες απολαύσεις στους λάτρεις του φαγητού. Στη Λέσβο υπάρχουν Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που προωθούν την τοπική οικονομία, την γυναικεία επιχειρηματικότητα και χρησιμοποιούν την τοπική αγροτική παραγωγή για την δημιουργία προϊόντων υψηλής γαστρονομικής αξίας, διατηρώντας την παράδοση της Λέσβου.

Με εντυπωσιακή ακτογραμμή που εκτείνεται σε μήκος περίπου 370 χλμ, θα ανακαλύψετε αμέτρητες παραλίες για κάθε γούστο: βραχώδεις, βοτσαλωτές ή αμμώδεις, μικρές ή απέραντες, οργανωμένες και πολυσύχναστες, αλλά και απόμακρες, ανέγγιχτες, απομονωμένες και ήσυχες, που προσφέρονται για απόλυτη χαλάρωση και γαλήνη. Ό,τι κι αν επιλέξει κανείς, δύο πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα: τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα του Αιγαίου και το ηλιοβασίλεμα της Λέσβου που σου κόβει την ανάσα ξανά και ξανά.

Η Λέσβος, το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας μας, στοχεύει να προβάλλει προς τα έξω, αυτό που πρωτίστως είναι: ένας τόπος μακραίωνου και υψηλού πολιτισμού και παιδείας, πλούσιου και αυθεντικού περιβάλλοντος και εξαιρετικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων σε ανταγωνιστικούς, διεθνώς, τομείς. Σας καλούμε, λοιπόν, να μας επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε αυτό που αληθινά είναι το νησί μας: Ένας προορισμός όπου «ζεις» την κάθε στιγμή μέσα από γνήσιες εμπειρίες, παραδοσιακές και αγνές γεύσεις και τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, που δεν μπορείς παρά μόνο να την ερωτευτείς. Η Aegean Regatta 2023 αρχή του ταξιδιού της εξερεύνησης στο νησί της Λέσβου με τους πολλούς κολπίσκους και παρθένα νερά.

Για περισσότερες πληροφορίες στο: www.welcometolesvos.com

LESVOS THE OTHER AEGEAN free press [EN – GR] 2023 https://www.theotheraegean.com/2023/06/lesvos-the-other-aegean-free-press-en-gr-2023/

Προτεινόμενες Δραστηριότητες

α) Το Βυζαντινό Κάστρο του Μολύβου -ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ανατολικής Μεσογείου και η πιο εκπληκτική θέα. Το Κάστρο είναι ανοιχτό έξι ημέρες την εβδομάδα, 8.30 – 15.30 αλλά κλειστό κάθε Τρίτη. Είσοδος 3 ευρώ, δεκτές κάρτες.

β) Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της «Αγοράς» του Μολύβου με τα μαγαζιά και τα κρεμαστά μπαλκόνια και την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. (Τα μαγαζιά αρχίζουν να ανοίγουν γύρω στις 9 το πρωί και παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ).

γ) Το Οθωμανικό Λουτρό Μήθυμνας στην Αγορά του Μολύβου

Ωράριο Λειτουργίας

Σάββατο          10:00-16:00 & 18:00-20:00

Κυριακή          10:00-16:00

δ) Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας

Σάββατο          10:00-14:00

Κυριακή          (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση)

Δευτέρα          09:00-14:00

ε) Το Παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αρχοντικό Κράλλη, που βρίσκεται κοντά στην αγορά του Μολύβου, με τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής του 1833 (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση)

στ) Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Α. Εφταλιώτης» (Μόλυβος)

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα-Πέμπτη 8:30-15:00

Παρασκευή -8:30-20:30

Σάββατο & Κυριακή κλειστό

ζ) Οι οθωμανικές βρύσες του Μολύβου και αρχαιολογικούς χώρους σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο το χωριό.

 

Πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων/ εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της Aegean Regatta 2023

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Aegean Regatta 2023 που φέτος θα έχει αφετηρία τον Μόλυβο Λέσβου, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ «Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού» του Δήμου μας διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις:

Σάββατο 19/08/2023

 • Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών με τον Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» στο λιμάνι Μολύβου με τη μουσική συνοδεία του Βαγγέλη Σαραντίδη

traditional dance 19.08 final

 • Ξενάγηση στον Μόλυβο με πιστοποιημένο ξεναγό.
  Ώρα Εκκίνησης: 19:00 και Σημείο Εκκίνησης: Λιμάνι Μολύβου
  Δυνατότητα Συμμετοχής: έως 30 άτομα
  Για κρατήσεις συμμετοχής καλείτε τηλεφωνικά την κα Αλίκη Βασιλάκη, ΠΕΚΕΒ Χίου (Τηλέφωνο: +30 6945308385) στις 19/08 και αυστηρά ώρα 10:00-15:00

 

Κυριακή 20/08/2023

 • Ξενάγηση στον Μόλυβο με πιστοποιημένο ξεναγό.
  Ώρα Εκκίνησης: 10:00 και Σημείο Εκκίνησης: Λιμάνι Μολύβου
  Δυνατότητα Συμμετοχής: έως 30 άτομα
  Για κρατήσεις συμμετοχής καλείτε τηλεφωνικά την κα Αλίκη Βασιλάκη, ΠΕΚΕΒ Χίου (Τηλέφωνο: +30 6945308385) στις 19/08 και αυστηρά ώρα 10:00-19:00
 • Μουσική Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη το βράδυ στο λιμάνι Μολύβου.

IOULIA FINAL POSTER AI EXTRA PAPER

 • Τη «σημασία της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με την φύση» αναδεικνύει το φετινό 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), με θέμα: «Συμβίωση», που θα πραγματοποιηθεί 11-19 Αυγούστου 2023, στο Μόλυβο της Λέσβου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. 19.08.2023 / 21:00 / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΔΕΛΦΙΝΙΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ AΡΒΟ ΠΑΙΡΤ Καθρέφτης μέσα στον καθρέφτη για κλαρινέτο και πιάνο Ντάβιντ Ορλόφσκυ, κλαρινέτο Δανάη Ντέρκεν, πιάνο ΤΖΟΝ ΚΕΪΤΖ 4 ’33’’ ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ Συμφωνία αρ. 6 σε φα μείζονα, έργο 68, «Ποιμενική» Διασκευή για σεξτέτο εγχόρδων: Mίχαελ Γκότχαρντ Φίσερ Άντιε Βάιτχαας, βιολί Nόε Ινούι, βιολί Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι, βιόλα Μούριελ Ραζάβι, βιόλα Ίζανγκ Έντερς, βιολοντσέλο Μπένεντικτ Κλέκνερ, βιολοντσέλο
  (Με εισιτήριο) https://molyvosfestival.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Facebook
X
Threads