ΧΡΟΝΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ:
Days
Hours
Minutes

H ομιλία του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη στη Συνέντευξη Τύπου για την AEGEAN REGATTA 2003 την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2003

Αγαπητέ Συνάδελφε Γιώργο Λιάνη,

Αγαπητοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Κυρίες και κύριοι,

Πιστοί στην υπόσχεση που σας δώσαμε πριν από τρία χρόνια, για την διοργάνωση ενός ολοκληρωμένου διεθνούς αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος στην θάλασσα του Αιγαίου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας ενημερώσουμε για τον θεσμό πλέον της Ρεγκάτας του Αιγαίου, το AEGEAN REGATTA 2003.

Τότε ήταν ένα όνειρο που είχε σαν στόχο την διεθνή προβολή του Αρχιπελάγους, αλλά και την δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.

Σήμερα, με την αγάπη και το ενδιαφέρον των ιστιοπλόων και των νησιωτών του Αιγαίου, έχει καταστεί η ετήσια γιορτή της θάλασσας του Αιγαίου, αλλά και μια πολύ-εκδήλωση διεθνούς επιπέδου με μέλλον.

Μια μικρή αναδρομή για να θυμηθούμε όλοι μας τους σταθμούς της Ρεγκάτας του Αιγαίου.

Το 2001 η Ρεγκάτα είχε διαδρομή από το Πλωμάρι της Λέσβου, τις Οινούσσες, τα Μεστά της Χίου και το Βαθύ της Σάμου, με άριστες εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων παρά τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά τα οργανωτικά. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Δημόσιος Φορέας σαν το Υπουργείο Αιγαίου που δραστηριοποιήθηκε σε ένα τέτοιο γεγονός και στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν 70 σκάφη ανοικτής θάλασσας, 600 ιστιοπλόοι, 200 συνοδοί, και πολλοί επισκέπτες των νησιών – σταθμών του αγώνα.

Μετά την απρόσμενη για πολλούς – όχι για εμάς – επιτυχία της AEGEAN REGATTA 2001 , ήρθε η σειρά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου για να φιλοξενήσει την AEGEAN REGATTA 2002, στην διαδρομή Λέρος – Κως – Σύμη – Ρόδος. 100 σχεδόν σκάφη ανοικτής θάλασσας, 900 ιστιοπλόοι, 400 συνοδοί, και πολλοί επισκέπτες των νησιών σταθμών του αγώνα, έζησαν μοναδικές στιγμές γεμάτες αγωνιστική δράση, όμορφες στιγμές συναγωνισμού και άμιλλας, όμορφες στιγμές γεμάτες Πολιτισμό και χρώμα του Αιγαίου.

Μετά από αυτό το θαλάσσιο οδοιπορικό στο Αιγαίο και με την σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, οργανώσαμε και προσαρμόσαμε το αγωνιστικό και το πολιτιστικό πρόγραμμα της AEGEAN REGATTA 2003 και είμαστε στην ευχάριστη θέση επίσημα να σας το παρουσιάσουμε:

1. Καταρχάς, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για την AEGEAN REGATTA μέσα από την συνεργασία του Υπουργείου Αιγαίου με το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Ήδη έχουν δημοσιευθεί, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αιγαίου και Αθλητισμού που αφορά την Οργάνωση και την χρηματοδότηση της AEGEAN REGATTA, αλλά και η Απόφαση για τον ορισμό Τεχνικού και Οργανωτικού Υπευθύνου, έτσι ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα και στο μέλλον η διοργάνωση.

2. Η διαδρομή για την AEGEAN REGATTA 2003 θα είναι Μύρινα Λήμνου – Καμαριώτισσα Σαμοθράκης – Μήθυμνα & Πέτρα Λέσβου – πόλη Μυτιλήνης Λέσβου, από 2 έως 9 Αυγούστου 2003.

3. Ήδη έχουν ξεκινήσει ηλεκτρονικά οι δηλώσεις συμμετοχής στον Αγώνα και με βάση την περσινή συμμετοχή, μια συντηρητική πρόβλεψη θα είναι ο αριθμός των 100 σκαφών. Από σήμερα ξεκινούν επίσημα οι δηλώσεις συμμετοχών για τους Έλληνες ιστιοπλόους, αλλά έχουμε ήδη τις πρώτες ξένες συμμετοχές από την Αυστραλία (2), την Τσεχία, την Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Αργεντινή, Βραζιλία. Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά το διεθνές του χαρακτήρα του Αγώνα αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον που έχει αποκτήσει πλέον.

4. Αναμένοντας τις οριστικές επιβεβαιώσεις για τις ξένες συμμετοχές, θέλω να τονίσω ότι παρά τα εμπόδια που υπήρξαν και υπάρχουν για τις διεθνείς συμμετοχές (αποστάσεις, test event Ολυμπιακών Αγώνων, κα), έχουμε πετύχει την διοργάνωση ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της Μεσογείου.

5. Έχουμε αναμφίβολα μία πολύ καλή και ποιοτική σύνθεση συμμετοχών στον Αγώνα, ακόμη καλύτερη από πέρσι. Λεπτομερώς θα σας ενημερώσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας της Ε.Ι.Ο. κος Τσαλίκης.

6. Θεωρείται πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι το Υπουργείο Αιγαίου, κατάφερε για τρίτη φορά με την υλοποίηση μιας αθλητικής και πολιτιστικής διοργάνωσης, να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς που εμπλέκονται όπως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επαγγελματίες (επιχειρήσεις ναύλωσης σκαφών) και τους ερασιτέχνες (Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία μέσω του αρμοδίου οργάνου της που είναι η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης και τους Ναυτικούς Ομίλους των Νησιών).

7. Με την συνεργασία των τοπικών αυτοδιοικήσεων των νησιών – σταθμών του αγώνα, έχει προγραμματισθεί η υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος της Ρεγκάτας, που περιλαμβάνει πολυποίκιλες και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, λαογραφικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις. Λεπτομέρειες θα σας ανακοινώσουμε στην συνέχεια. Επίσης στο υλικό που θα σας διανεμηθεί θα βρείτε το συνοπτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Αγώνα.

8. Είναι υπό σύσταση η Τιμητική Επιτροπή του Aegean Regatta 2002, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτισμού, οι Αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, οι Δήμαρχοι των νησιών – σταθμών, ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ο., και οι χορηγοί μας. Έργο της Τιμητικής Επιτροπής, εκτός από την συμμετοχή της στις τελετές βραβεύσεων, θα είναι η συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή σε θέματα ενδιαφέροντος και η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας στην διοργάνωση.

9. Για τα θέματα προβολής θα έχουμε την υποστήριξη του MEGA CHANNEL σαν χορηγού επικοινωνίας, και θα προσφέρουμε πλήρη φιλοξενία σε ομάδα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων του χώρου οι οποίοι θα καλύψουν τόσο το αγωνιστικό, όσο και το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης.

10. Για την διεθνή προβολή του AEGEAN REGATTA 2003, θα έχουμε την υποστήριξη του διεθνούς επικοινωνιακού και ενημερωτικού Μέσου CNN Europe το οποίο θα καλύψει τον αγώνα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα τις προβάλλει διεθνώς όπως και πέρσι στην εκπομπή Inside Sailing.

11. Το AEGEAN REGATTA 2003 σαν αγώνας, για δεύτερη φορά θα καλύπτεται με συνεχή ενημέρωση από το διαδίκτυο στην διεύθυνση WWW.AEGEANREGATTA.GR

12. Τέλος, επαναλαμβάνω ότι συνεχίζουμε και υποστηρίζουμε σαν Υπουργείο όλες τις αθλητικές και ιστιοπλοϊκές συναντήσεις στο Αιγαίο, γιατί πιστεύουμε ότι όλες αυτές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του αθλητισμού και προβάλλουν τα νησιά μας.

Κλείνοντας, ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ για το ενδιαφέρον σας και την υποστήριξή σας.

Επίσης να ευχαριστήσω για το έργο της την Οργανωτική Επιτροπή του AEGEAN REGATTA 2003, που παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε και έφερε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τα δεδομένα ενός Υπουργείου όπως είπα που δεν έχει αρμοδιότητα στον Αθλητισμό.

Ραντεβού στις 2 Αυγούστου 2003 στην όμορφη Μύρινα της Λήμνου για την εκκίνηση της Ρεγκάτας μας.

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Facebook
X
Threads