TIME UNTIL RACE START:
Days
Hours
Minutes

H ομιλία του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη

Η ομιλία του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη κατά την τελετή έναρξης , στην Μύρινα της Λήμνου , την Κυριακή 3 Αυγούστου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ στο όμορφο νησί της Λήμνου, την Φίλτατη Γαιών Απασών του θεϊκού μεταλλουργού Ηφαίστου, νησί που αποτέλεσε ένα από τα ζωτικότερα κέντρα του αιγιακού πολιτισμού, διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και αγαθών.

Φέτος τιμούμε την Λήμνο, πραγματοποιώντας στην πρωτεύουσα Μύρινα την έναρξη των εκδηλώσεων και την εκκίνηση της Ρεγκάτας του Αιγαίου, της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Αιγαίου που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχοντας παρατηρήσει την πορεία της διοργάνωσης αλλά και την προετοιμασία της , είμαι βέβαιος ότι πλέον έχουν μπει οι βάσεις για την καθιέρωση μιας αθλητικής και πολιτιστικής διοργάνωσης διεθνούς επιπέδου που μπορεί αξιοπρεπώς να προβάλει την χώρα μας και το Αιγαίο διεθνώς. Δηλώνω δε απερίφραστα ότι η θάλασσα του Αιγαίου μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις ολοκληρωμένες και καλά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες στον χώρο του αθλητισμού και της ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί το αρχιπέλαγος σαν ο ιδανικός θαλάσσιος στίβος στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν σοβαρής και μεθοδικής προετοιμασίας φτάσαμε σήμερα να έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε σχεδόν 100 ιστιοπλοϊκά σκάφη ανοικτής θάλασσας και τα πληρώματά τους, αριθμό ρεκόρ για τέτοιου είδους ιστιοπλοϊκή διοργάνωση στα χρονικά.

Η AEGEAN REGATTA 2003 συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων σε συμμετοχές και ποιότητα ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων της Μεσογείου. Αυτή την απρόσμενη επιτυχία και ο πλέον αισιόδοξος από εμάς δεν την περίμενε, ειδικά φέτος όταν στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες πραγματοποιούνται στην Αθήνα 12 με 13 test events κει μεταξύ αυτών και της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Αυτό όμως δείχνει το απαράμιλλο ενδιαφέρον και την αγάπη των συμμετεχόντων, την σοβαρή οργανωτική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, αλλά γιατί όχι και την μοναδικότητα και ελκυστικότητα των νησιών του Αρχιπελάγους και των κατοίκων τους που υποδέχονται όλους εμάς. Για την ιστορία αναφέρω ότι το Aegean Regatta 2003 ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη προσδοκία και έχει σχεδόν 100 πολύ καλές συμμετοχές βάζοντας υποθήκη για ένα συναρπαστικό αγώνα από κάθε πλευρά.

Από αυτές οι 10 είναι από το εξωτερικό. Το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχουμε επιμεληθεί σε συνεργασία με τις κατά τόπους τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι πολύ υψηλού επιπέδου και καλύπτει όλες τις πτυχές της πολιτιστικής καλλιτεχνικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς. Έχουμε επίσης τη χαρά και φυσικά την τιμή να έχουμε και φέτος στη Ρεγκάτα μας τον εξαίσιο φιλέλληνα, λάτρη του Αιγαίου και του ελληνικού πολιτισμού και προσωπικό μου φίλο, πρώην Υπουργό πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ:

Κατ αρχήν τους αγωνιζόμενους που με την παρουσία τους ορίζουν την επιτυχία της διοργάνωσης. Η πανελλαδική εκπροσώπηση δείχνει ότι ο συγκεκριμένος αγώνας άγγιξε κάποιες ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων της θάλασσας της ιστιοπλοΐας και όχι μόνο. Αλλά και οι 15 περίπου ξένες συμμετοχές από την Αυστραλία (2) την Τσεχία, την Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Αργεντινή, Βραζιλία, την Κύπρο αποδεικνύουν στη πράξη τη σημαντικότητα και το ενδιαφέρον της διοργάνωσης.

Τον Υφυπουργό πολιτισμού αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Γιώργο Λιάνη για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και την ιστιοπλοϊα στο Αιγαίο. Με την κοινή υπουργική απόφαση που συνυπογράψαμε τον περασμένο Ιούνιο έχουμε πλέον θωρακίσει την Aegean Regatta βάζοντάς την σε ένα αναπτυξιακό, φιλόδοξο αλλά και βιώσιμο πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια.

Τον επίσημο καλεσμένο μας φιλέλληνα Ζακ Λανγκ που και φέτος όπως και πέρσι αποδέχθηκε την πρόσκληση μας.

Την Πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου για το ενδιαφέρον της στην από κοινού διοργάνωση εκδήλωσης ενημέρωση για τον εθελοντισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης το Σάββατο 9-8-2003. Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Αιγαίου με τον οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004 και αποτελεί ενέργεια εξειδίκευσης του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης που έχουμε υπογράψει από τον Φεβρουάριο του 2002 στην έδρα του Υπουργείου Αιγαίου.

Τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και γενικότερα τους εκπροσώπους του Τύπου που με την παρουσία τους συμβάλλουν στην διάδοση και την προβολή του αθλήματος της ιστιοπλοΐας αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών που επισκεπτόμαστε. Ας σημειωθεί ότι φέτος θα έχουμε την υποστήριξη στην διεθνή προβολή του AEGEAN REGATTA 2003 από τα ASSOCIATED PRES, APTN και SKY NEWS τα οποία θα προβάλλουν τον αγώνα, τις εκδηλώσεις αλλά και ένα επίκαιρο θεματικό οδοιπορικό ντοκιμαντέρ για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που θα επιμεληθεί ο φίλος μας δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης.

Τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των νησιών-σταθμών του αγώνα χωρίς την βοήθεια τους δεν θα ήταν δυνατή η όλη διοργάνωση.

Την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και την Επιτροπή Ανοικτής Θάλασσας

Τους χορηγούς και υποστηρικτές μας που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχής διοργάνωση εκδηλώσεων τέτοιου μεγέθους και βεληνεκούς . Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΟΤΕ, η ALPHA BANK , η Ολυμπιακή Αεροπορία , το MEGA CHANNEL , η Compucon , η Chicago Shoes η ΟΧΒΟW καθώς και τους τοπικούς χορηγούς σε κάθε νησί.

Την Οργανωτική και Τιμητική επιτροπή για τις προσπάθειες τους που παρά τις αντίξοες συνθήκες έφεραν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.

Από εδώ και πέρα ελπίζω ο Αίολος θα έχει κέφια και δεν θα μας χαλάσει το χατίρι προκειμένου να μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα συναρπαστικό ιστιοπλοϊκό αγώνα.

Λοιπόν αέρα στα πανιά μας…

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Facebook
X
Threads