TIME UNTIL RACE START:
Days
Hours
Minutes

Ομιλία του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη στο Λάκκι Λέρου

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, αξιότιμοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Αγαπητοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Μέλη της Τιμητικής και Οργανωτικής Επιτροπής

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ στο όμορφο νησί της Λέρου με την ευκαιρία της Ρεγκάτας του Αιγαίου, της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Αιγαίου που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στο Πλωμάρι της Λέσβου στην αντίστοιχη εναρκτήρια εκδήλωση και ενώ ζούσα τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων και όλων των πολιτών της περιοχής, δεν αναλογιζόμουν το μέγεθος της επιτυχίας του Aegean Regatta 2001. Στο φινάλε της Ρεγκάτας του 2001, στο Βαθύ της Σάμου, διέκρινα ξεκάθαρα μέσα από τα κουρασμένα αλλά χαρούμενα πρόσωπα των ιστιοπλόων και των οργανωτών ότι πλέον έχουν μπει οι βάσεις για μια διοργάνωση διεθνούς επιπέδου στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού που μπορεί να προβάλει την χώρα μας και το Αιγαίο διεθνώς.

Πέρασε από τότε ένας χρόνος συστηματικής δουλειάς όλων των εμπλεκομένων, και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη και τιμητική θέση να σας δηλώσουμε απερίφραστα ότι η θάλασσα του Αιγαίου μπορεί φιλοξενήσει όλες τις ολοκληρωμένες και καλά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες στον χώρο του αθλητισμού και της ιστιοπλοίας ανοικτής θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί σαν ο ιδανικός θαλάσσιος στίβος στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Έτσι σήμερα έχουμε την χαρά να υποδεχόμαστε 90 σχεδόν ιστιοπλοϊκά σκάφη ανοικτής θάλασσας και τα πληρώματά τους, αριθμό ρεκόρ για τέτοιου είδους ιστιοπλοϊκή διοργάνωση στα χρονικά. Όπως με πληροφορούν οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, το Aegean Regatta 2002 συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων σε συμμετοχές και ποιότητα ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων της Μεσογείου. Αυτή την απρόσμενη επιτυχία και ο πλέον αισιόδοξος από εμάς δεν την περίμενε, ειδικά φέτος όταν στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες πραγματοποιείται στην Αθήνα το test event της Ιστιοπλοϊας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το Olympic Regatta. Αυτό όμως δείχνει το απαράμιλλο ενδιαφέρον και την αγάπη των συμμετεχόντων, την σοβαρή οργανωτική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, αλλά γιατί όχι και την μοναδικότητα των νησιών του Αρχιπελάγους και των κατοίκων τους που υποδέχονται όλους εμάς.

Για την ιστορία αναφέρω ότι το Aegean Regatta 2002 ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη προσδοκία και έχει 90 πολύ καλές συμμετοχές βάζοντας υποθήκη για ένα συναρπαστικό αγώνα από κάθε πλευρά. Από αυτές οι 10 είναι από το εξωτερικό. Το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχουμε επιμεληθεί σε συνεργασία με τις κατά τόπους τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι πολύ υψηλού επιπέδου και καλύπτει όλες τις πτυχές της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς. Έχουμε επίσης την χαρά και φυσικά την τιμή να έχουμε φέτος στην Ρεγκάτα μας τον εξαίσιο Φιλέλληνα, λάτρη του Αιγαίου και του Ελληνικού Πολιτισμού και προσωπικό φίλο της αείμνηστης Μελίνας, πρώην Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω γιατί αυτή η γιορτή της θάλασσας ανήκει σε όλους εσάς.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ:

· Κατ’ αρχήν τους αγωνιζόμενους που με την παρουσία τους ορίζουν την επιτυχία της διοργάνωσης. Η πανελλαδική εκπροσώπηση δείχνει ότι ο συγκεκριμένος αγώνας άγγιξε κάποιες ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων της θάλασσας, της ιστιοπλοϊας και όχι μόνο.

· Τον επίσημο καλεσμένο μας Φιλέλληνα Jack Lang, που αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή μας.

· Την Πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη για το ενδιαφέρον της στην από κοινού διοργάνωση της ημερίδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο το Σάββατο 24.08.2002 και θα αφορά τους τοπικούς φορείς (αυτοδιοίκησης, επαγγελματικούς, κα) της Δωδεκανήσου. Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Αιγαίου με τον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004 και αποτελεί ενέργεια εξειδίκευσης του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης που έχουμε υπογράψει από τον περασμένο Φεβρουάριο στην έδρα του Υπουργείου Αιγαίου.

· Τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και γενικότερα τους εκπροσώπους του τύπου που με την παρουσία τους συμβάλλουν στην διάδοση και την προβολή του αθλήματος της ιστιοπλοίας αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών που επισκεπτόμαστε. Ας σημειωθεί ότι φέτος θα έχουμε την υποστήριξη στην διεθνή προβολή του Aegean Regatta 2002 από το CNN Europe το οποίο θα καλύψει τον αγώνα και τις εκδηλώσεις και θα τις προβάλλει στην ειδική εκπομπή του Inside Sailing.

· Τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των νησιών – σταθμών του Αγώνα, χωρίς την βοήθεια τους δεν θα ήταν δυνατή η όλη οργάνωση.

· Και φυσικά την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και την Επιτροπή Ανοικτής Θάλασσας.

· Τους χορηγούς και υποστηρικτές μας που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχής διοργάνωση, εκδηλώσεων τέτοιου μεγέθους και βεληνεκούς. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο ΕΟΤ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΟΤΕ, το MEGA Channel, η Bolle, καθώς και οι τοπικοί χορηγοί σε κάθε νησί, συνεισέφεραν τα μέγιστα και μοιράστηκαν το όραμά μας για το Αιγαίο.

· Ευχαριστώ επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους κ.κ. Κορρέ και Λασκαράτο της Ομάδας Φυσικής Ωκεανογραφίας και Αριθμητικών Μοντέλων για τις πολύ χρήσιμες προγνώσεις τους για το ύψος του κυματισμού με το σύστημα ΤΡΙΤΩΝ.

· Επίσης να ευχαριστήσω για το έργο της την Οργανωτική Επιτροπή του Aegean Regatta 2002, που παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε και έφερε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τα δεδομένα ενός Υπουργείου που δεν έχει αρμοδιότητα στον Αθλητισμό.

· Τέλος, ευχαριστώ την Τιμητική Επιτροπή για την πολύτιμη συνεισφορά της στην διοργάνωση του Aegean Regatta 2002.

Από εδώ και πέρα, ελπίζουμε ότι ο Αίολος θα έχει κέφια και δεν θα μας χαλάσει το χατίρι, προκειμένου να μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα συναρπαστικό Ιστιοπλοϊκό Αγώνα.

Αέρα στα πανιά λοιπόν…..

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Facebook
X
Threads